Geneza comodității

by ioanpopovici

De ce oare, o picătură de apă lăsată într-o relativă imponderabilitate va tinde mereu către forma sferică? De ce va merge lumina mereu pe drumul optim? De ce alege vegetația să doarmă în timpul iernii ?

O bună parte dintre noi, am avut șansa de a primi răspunsuri pentru aceste întrebări – și pentru multe altele – . Am avut parte de bucuria unei educații dăruite de către adevărați dascăli.

Astfel, avem acum prilejul de a zări printre gene, suprema eleganță legilor naturale și de a recunoaște principiul “Maximum de efect, cu minimum de efort” ca fiind un numitor comun al răspunsurilor pentru întrebările de mai sus. Știința nu a greșit aici, natura urmărește, într-adevăr, să obțină un maximum de efect cu un minimum de efort.

Accept cu o oarecare frică faptul că Viața este condensarea tuturor acestor legi naturale. Viața trebuie să fie condensarea tuturor legilor Universului.

Și mintea noastră, a oamenilor, este rezultatul acestui “condens universal”, iar principiul “maximum de efect cu minimum de efort”, este transpus, negreșit, într-a noastră minte.

Însă aici el are o cu totul altă valență, căci nu mai are întregul Univers ca și spațiu de manifestare, ci este limitat de elasticitatea minții în care se află.  Iar de cele mai multe ori, mintea noastră este suficient de strâmtă încât să-l îngrădească sub forma comodității. Comoditatea este ușurință minus eleganță.

Noi oamenii nu ar trebui să căutăm în Natură comoditatea, ci mai degrabă eleganța.