Ziua 5 – Holism

by ioanpopovici

 
Terra
Din codru rupi o rămurea,
  Ce-i pasă codrului de ea!
  Ce-i pasă unei lumi întregi
  De moartea mea
! ”
George Cosbuc – ‘Moartea lui Fulger’

Intamplarea face ca la momentul actual sa am parte de educatie tehnica. Nu stiu daca, sau ce finalitate va avea. Tot intamplarea face ca, prima data  cand am avut contact cu termenul de holism aceasta sa fie intr-un mediu tehnic. Era definit atunci cam asa: ” care dobandeste prin structura proprietati noi fata de cele ale obiectelor componente “. (donez o bere celui care imi spune primul[personal sau public] sursa definitiei)

Timpul s-a scurs incet, iar eu am ajuns sa am parte de o intelegere  putin mai profunda despre ceea ce reprezinta conceptul de ‘holism’ .

Incearca pentru o clipa sa iti imaginezi infinitatea universului, sunt convins ca nu vei reusi sa o cuprinzi(eventual sa o accepti), totusi inchide ochii si incearca. Acum deschide-i si devino constient de dimensiunea ta in acest univers, ti se pare cumva ca esti mic si neinsemnat?

In cadrul acestui concept, de holism, universul este tratat ca si un intreg, un intreg atotcuprinzator, care studiat pe felii nu iti va oferi un raspuns complet la intrebare, dar care studiat nedivizat va reusi sa te satisfaca.

Viata si gandurile tale sunt parte componenta a acestui intreg si il pot afecta in orice masura.

In unele culturi ale lumii, realitatea inconjuratoare este tratata ca si cum in fiecare parte a sa se regaseste intr-o oarecare forma intregul univers. Totul este continuu, intrepatruns de aceeasi tesatura a Creeatiei.

Universul nu se va sfarsi odata cu tine, dar in mod cert ii pasa de existenta ta.

Intregul nu e acelasi daca tu existi sau nu, daca tu gandesti sau nu, esti important pentru intreg, invata sa te respecti.

Daca nu lumii, atunci universului ii pasa de moartea mea.