‘Fundatia’ si software development

by ioanpopovici

Software developement lifecycle

Uite si cel de-al doilea articol tehnic.

Pentru cine nu stie, Isaac Asimov a fost cel mai prolific scriitor de Science Fiction care a existat(peste 500 de carti!), alaturi de Robert Heinlein si Arthur Clarke formand marele trio al genului. Princpalele lui opere sunt ‘seria imperiului galactic’, ‘seria robotilor’, si Fundatia, cea din urma reprezentand o finalitate comuna a celorlalte doua.

Ce legatura are treaba asta cu dezvoltarea de software? Probabil ca directa nici una. Eu insa am gasit, si am sa o descriu in continuare.

In seria Fundatia, una dintre principalele cauze ale decaderii ‘Primului Imperiu Galactic’ este ‘lamentarea’ stiintei, decaderea acesteia prin lipsa de oameni pregatiti. Lucru datorat nivelului avansat la care ajunsese. Nu mai exista nimeni care sa stie mecanismele interne ale unei centrale atomice de exemplu. Boom, uite asemanarea mea, sa presupunem ca azi se naste un copil care urmeaza sa fie un software developer de success. Pentru acces la date va folosi modele generate automat pe care le va interoga cu LInQ, RIA se va rezuma la un singur framework, pentru rezolvarea unei probleme va folosi un framework cu algoritmi specializati,in probleme de arhitectura il va ajuta unul din multele frameworkuri MVC(el nestiind probabil ce-i acolo), iar pentru orice altceva va dainui Google. Probabil oamenii cu adevarat pregatiti vor fi rari si priviti ca fiind ‘magicieni’ (a.k.a. Oamenii de pe ‘Fundatie’, la un moment dat).

Deocamdata tehnologia este in progres, asta percep eu. Orice unealta inventata pana acum nu duce inca in extreme. Dar care este extrema, si cum ne vom da seama cand ajungem acolo. Este oare sistemul nostru nervos comun capabil de autoaparare in aceasta directie?

Inainte punct, va recomand (o parte din) opera lui Isaac Asimov, este un bun si interesant exercitiu de imaginatie, iar imaginatia prietene cititor, inseamna progres.