Prima zi, primul ‘cuvant’
by ioanpopovici
lumina, constiinta, prietenie, dragoste, ura, cunoastere, libertate, moarte, bucurie, tristete,urat, frumos
Da, ai ghicit, pentru prma zi din cele 7 am ales cuvantul ‘cuvant’.
‘Mai intai a fost cuvantul‘
Intr-o familie cu un nou-nascut, bucuria simtita de parinti atunci cand copilul scoate primul cuvant este foarte mare. Este momentul in care firul plapand de viata din omulet isi face ‘exprimata’ prezenta. Este un lucru mare. Evident, eu nu imi amintesc momentul in care am rostit primul cuvant, dar acela a fost ‘tata’.(am incredere in cine m-a auzit pentru prima data). Cuvantul este caramida oricarei limbi, este prima modalitate prin care un om(sanatos) isi exprima direct sentimentele, nevoile,parerile.
In diveresele mitologii, caracteristice diverselor culturi ale lumi, multitudinea de limbi de pe pamant vine ca o pedeapsa adusa oamenilor de catre zeitati. Spre exemplu, in mitologia crestina, Dumnezeu i-a pedepsit pe locuitorii Babilonului(Babel, orasul unde toata omenirea era unita si vorbea aceeasi limba, primul oras dupa potop) pentru ca doreau sa inalte ‘Turnul Babel’, care sa ajunga pana la cer, si sa serveasca drept templu unei false religii. Pedeapsa a fost incurcarea limbilor omenirii.
De ce reprezinta asta o pedeapsa pentru oameni oare? Eu cred ca suntem unicele forme de viata care avem capacitatea de a comunica in limbaj articulat datorita faptului ca suntem unicele forme de viata care avem capacitatea de a gandi abstract (sau asa stim noi). De aici si problema, un nou limbaj trebuie mai intai abstractizat pentru a putea fi invatat, rezultand efortul pe care il depunem pentru asta. Efortul este pedeapsa, la fel ca si in cazul izgonirii din rai, unde eva a muscat din fructul cunoasterii, prin cunoasterii de catre eva suntem toti pedepsiti sa mergem pe acest drum. Voi aborda acest subiect cu o alta ocazie insa.
Limbajul a asigurat evolutia cunoasterii omului, cuvintele pe care le auzi iti pot schimba starea interioara, cuvintele dor mai tare decat loviturile cu pumnul.
Limbajul ne face oameni, iar cuvantul face limbajul.
Adevarat, cuvantul ne face oameni.
Limbajul, asocierea unor emotii cu anumite cuvinte stimuleaza copiii sa invete si sa povesteasca celorlalti diverse istorioare ale lor sau ale altor copii.
Dezvoltarea limbajului structureaza gandirea.
Cu un cuvant poti sa ucizi si sa “dai viata”, aveti grija la ce cuvinte folositi!